Menu

Izzivi in priložnosti energetskega pogodbeništva

12.4.2016 smo na Celjskem sejmu sodelovali na dogodku v organizaciji Energetike.NET, Celjskega sejma in ostalih partnerjev, spregovorili o izzivih in priložnostih energetskega pogodbeništva.

Kot kažejo izkušnje s številnimi ESCO modeli in temu primerljivimi modeli javno-zasebnega partnerstva, partnerji zmorejo izvesti uspešne ESCO projekte, kjer se beležijo pričakovani prihranki. Ravno prihranki so tista garancija in jamstvo, ki naročnikom zagotavlja, da bo moral biti projekt dobro načrtovan, izveden in upravljan, da bo do slednjih dejansko prišlo in to je bistveno boljše zavarovanje od klasične bančne garancije za dobro izvedbo in odpravo napak, saj mora izvajalec tekom obdobja izvajanja stalno dokazovati kvaliteto in dogovorjene parametre.

S tem se dejansko vloge naročnika in izvajalca postavijo na bistveno višjo raven, naročnik ni več ujetnik svojih zahtev in aneksov k pogodbi, v kolikor pride do sprememb projekta in izvajalec ni odgovoren le do predaje objekta naročniku oz. do izteka garancije dobe, temveč tekom celotnega upravljanja, kot to prevečkrat beležimo pri klasičnih javnih naročilih. Seveda ima tudi dolgotrajno pogodbeno razmerje, kar je stalnica pri ESCO modelih, svoje izzive, ki jih je potrebno celovito, vendar ne enostransko obravnavati v ESCO pogodbi.

Trg po ESCO ponudnikov v Sloveniji obstaja in je kvaliteten, na kvantiteto pa bo vplivala višja stopnja povpraševanj po ESCO modelih.

Foto: Celjski sejem

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu