Menu

JAVNI WI-FI LAHKO TUDI V VAŠI OBČINI – EU SREDSTVA SO NA VOLJO

Evropska komisija je dala na voljo 120 milijonov evrov proračunskega denarja EU, za pobudo WiFi4EU, prek katere se lahko občine v državah članicah EU prijavijo na razpis za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo dostopnih točk, ki bi občanom na javnih mestih omogočile brezplačen dostop do brezžičnega interneta.

Vzpostavili so spletni portal, kjer se je registriralo že 8790 občin evropske unije, registrirate se lahko tudi vi. Preverite na tej povezavi https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/list-eligible-entities-wifi4eus-first-call , ali je na seznamu občin, ki se lahko prijavijo na razpis, tudi vaša. 

Na voljo je 120 milijonov evrov proračunskega denarja EU prek pobude WiFi4EU, katere končni cilj je po besedah predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja "brezplačni javni brezžični internet v vsaki evropski vasi do leta 2020".  Namen katerega je povezati vse Evropejce, ne glede na to kje živijo ali koliko zaslužijo.

Prijavni postopek bo potekal takole:

1. Občine se morajo najprej registrirati za sodelovanje v razpisu za dodeljevanje denarja v sklopu pobude Wi-Fi4EU, kar lahko storijo z uporabniškim računom EU-Login na tem spletnem portalu.

2. 15. maja 2018 se začne prvi klic razpisa (od skupno petih, zadnji bo enkrat prihodnje leto). Občine morajo takrat prek istega uporabniškega računa oddati vlogo za pridobitev denarja. Prejele ga bodo tiste občine, ki bodo prej oddale vlogo.

3. V prvem klicu razpisa bo podeljenih tisoč bonov za pridobitev denarja iz proračuna EU. En bon je vreden 15 tisoč evrov. Občina, ki je bon že prejela, ob naslednjem klicu ne more vložiti še ene vloge. Občina, ki bona na prvem klicu ni prejela, se lahko prijavi na drugi klic (in tretji in tako naprej). Skupno bo do leta 2019 podeljenih osem tisoč bonov. 

Katere vse občine bodo prve prejele bone za evropski denar, bo znano letos poleti. Te občine bodo imele nato 18 mesecev časa, da na javnih mestih (zdravstveni domovi, avtobusne postaje, tržnice, knjižnice, muzeji, parki in glavni trgi) postavijo dostopne točke, prek katerih se bodo občani lahko brezplačno povezali z brezžičnim internetom. Vse dostopne točke bodo imele enako ime, in sicer WiFi4EU. 

Občine, ki bodo prejele 15 tisoč evrov evropskega denarja, bodo morale dokazati, da so dostopne točke za brezžični javni internet s pomočjo tega denarja res vzpostavile, in jih nato tudi vzdrževati najmanj tri leta

Prijavijo pa se prav tako lahko podjetja, ki bi s svojimi storitvami oskrbela izbrane občine z Wi-Fi-jem. Tako bo občinam na voljo tudi seznam različnih ponudnikov teh storitev, za katere morda še ne vedo.

 

vir: https://www.wifi4eu.eu/#/home

 

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu